Начало
Къде е?
Галерия
Видео
Цени
Водна пещера
Алпийски тролей
Via Ferrata
Алпийска люлка

Каньонингът е възможен по два туристически маршрута.

     Първият маршрут тръгва от пещера „Голубовица 2“, продължава през живописния каньон на река Есенска и след около час и половина се стига до пещера „Гарваньовица“. Тя е  с дължина около 100 метра, като през дъждовните периоди на годината се образуват няколко големи езера.

    Пещерата впечетлява с необикновенната си белота, резултат на наслояването на „пещерно мляко“. Връщането е по същия маршрут. Общото времетраене е четири часа.

    Изискването е групата да включва минимум 4 човека, а за посещение на маршрута трябва да се направи заявка един ден предварително.

Каньонинг - р. Есенска
Каньонинг - р. Есенска

     Вторият маршрут представлява „истински каньонинг”. Той е по-труден, но и далеч по-интересен. Началото е в село Попрелка и слиза в Хаушатско дере. Неговите прагове се преодоляват с алпийска екипировка и въжета, а крайната му точка е река Есенска.

    След около 40 минути ходене по сухото корито на дерето стигаме извор, който целогодишно поддържа река Есенска. На 100 метра след извора може да се посети пещера „Гарваньовица“. До края на маршрута - беседката до асфалтовия път към село Смилян и село Арда ви делят около час и половина, изпълнени с незабравими изживявания в живописния каньон.
Общото времетраене е един ден.

    Изискването е групата да включва минимум 4 човека, а за посещение на маршрута трябва да се направи заявка три дни предварително.

          и това е начин ....

Спускане на рапел по Хаушатско дере