Начало
История
Членове
Проучвания
Обучение
Екология
Галерия
Архив

пещера "Улея"

    В началото на април 2009 г. Сашо и Алекси решихада картират две малки пещери намиращи се до пещера Ухловица.

   Първата се достига след изкачване до  „Ухловица“ и слизане 50 м. по скалния ръб срещу входа и. Очертаваше се да свършим за час два, но в последствие се наложи да се връщаме там още три уикенда. 

  Това стана след обръщане на няколко камъка и в последствие разкопаване на появилото се проходче към обещаваща вертикална галерия.  

    пещера "Улея"Голяма бе радостта ни, когато хвърленото камъче чувахме да тропа подобаващо дълго време. Друга изненада беше че по време на разкопаването вадихме доста парчета керамика, но за това друг път. С нетърпение дочакахме следващата събота и неделя. Този път с нас беше и Гошо.

  С още малко труд довършихме прохода и продължихме да картираме новите галерии. Бяхме възхитени от изобилието на хелектити, сталактити и други вторични образувания. Но в същото време те доста ни забавяха работата. Трябваше да обмисляме движенията си и в трите направления, за да пазим крехките образувания.

    На края се  включи и Вожда, с който стана още по весело.

пещера "Улея"

 

пещера "Улея"

    Данните от галериите са снети, остана само да начертаем картата...

    10.05.2009 г. п-ра Еничарски колиби. На тази дата решихме да проверим дали старата карта която имаме се отнася за тази пещера.

   Картата е направена приблизително преди 40 години от пещерен клуб „Студенец“ – Чепеларе.  Картата се състои от едно сечение по направлението на тектонската пукнатина.

  Оказа се, че е доста точно направено с изключение на общата денивилация, която се оказа с три-четири метра по – малка. Явно това се дължи на фуниевидната форма на входа, благоприятстваща поемането на падащи материали – пръст, листа, клони и др. Може да има и човешка намеса, тъй като пещерата е близо до обработваеми земи,а хората имат навика да използват пропастните пещери за сметища.

    Интересно е да се отбележи,че пропаста е разположена над п-ра „Голубовица” и може да е имала проходима връзка с нея.